Metobolizmayı Hızlandırmak İçin Besin Önerileri

Sağlıklı beslenme ipuçları
Metabolizmayı hızlandırmak

Metobolizmayı Hızlandırmak İçin Besin Önerileri

Metabolizma, vücutta bulunan kalorileri yakma ve diğer işlemleri yok eder. Bazı gıdaların tüketimi azaldığı zaman ve spordan uzak kalındığı zaman metabolizmanın hızı düşer ve daha kolay kilo alınır. Bazı besinler, vücudun metabolizmasını yükselten spesifik besin ögelerini içermektedir. Vücutta bulunan metabolizmanın hızını arttırarak, kilo verebilir ve obezite ile ilgili diğer sağlık risklerini de azaltabiliriz.

Obezite günümüzün en çok rastlanılan hastalıklarından bir tanesidir. Eğer metabolizmanız yeteri kadar çalışmıyorsa kilo verme hızınız düşer ve başka hastalıklar ortaya çıkabilir. Bunun için tüketilen besinlere çok dikkat etmek gerekir. Metabolizma hızını arttıran spesifik besin ögeleri şunlardır;

  1. Keten Tohumu: İçerisinde yüksek derecede protein, vitamin ve diğer önemli besinleri içeren tohumlardır. Metabolizma hızını arttırmada büyük bir paya sahiptir. İçerisinde bulundurmuş olduğu omega 3 yağları, antioksidanları ve diğer besin maddeleri ile birlikte yüksek miktarda lif ve protein içermektedir. Keten tohumunun içinde bulunan lif, bağırsakta bulunan bakteri ve proteinleri geliştirmek için bağırsakta fermente olur. Bu fermente işlemi metabolizma sağlığına oldukça yardımcı bir işlemdir. Keten tohumu metabolizmanın yanında otoimmüm hastalıklara, kanser hastalığına, kalp damar hastalığına, şeker hastalığına, nörolojik bozukluklara, osteoporoz hastalığına da iyi gelir.

  1. Yeşil Çay: Yeşil çay sağlık açısından oldukça önemli bir besindir. Antioksidan özelliği bulunan yeşil çay yağ yakımın da oldukça etkilidir. Kanser hücrelerine karşı iyi bir savaşçı ve antibikrobiyal hastalıklarından da koruyucudur. Kalp ve ağız sağlığının da dostudur. Matabolizmayı hızlandırarak kilo vermede ve yağ yakmada bir numaradır.
  2. Zencefil: Yemeklerde zencefil kullanmak vücut ısısını ve metabolizma hızını artırırken iştahı da kontrol altına alır. Lipoprotein içeren zencefil vücut ağırlığını ve açlık glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Zencefil aynı zaman da anti- enflamatuar özelliklere sahiptir.
  3. Brokoli: Brokoli metabolizmayı yeniden düzenlemeye ve kan yağ seviyelerini düşürmeye yaşa bağlı olarak birden fazla hastalığı düşürmeye yardımcı bir besin kaynağımızdır.
  4. Kahve: Kafein metabolizmayı uyandırır ve hızlı çalışmasını sağlar. Kahve içerisinde bulundurduğu kafein sayesinde metabolizmayı hızlandırır fakat fazla tüketmemeye dikkat edilmelidir. Kahvenin içerisinde bulunan kafein oranı önemlidir. Kahveyi sade hiçbir katkı olmadan tüketmeliyiz.
  5. Acı Biber: Kapsasain olarak bilinen metabolizma hızlandırma sorumlusu acı biberin içerisin oldukça fazladır. Bundan dolayı taz ve kurutulmuş biber içeren yemekler tüketilmelidir. Kapsain aynı zamanda ağrıyı azaltır ve iltihabı azaltmaya yardımcıdır.
  6. Koyu yapraklı yeşil bitkiler: Koyu yeşil yaprakları olan ıspanak, pırasa, lahana gibi sebzeler metabolizma hızını artırır. Saymakla bitmeyecek derecede fazla mineral ve magnezyum sağlar.
  7. Mercimek: Lif, mineral ve protein açısından en zengin besin kaynağıdır. Protein ve lif metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissi verir. Mercimek diyabetten, kanserden, kalp ve damar hastalıklarından korur. Protein kaynağı olan mercimek her yaşta olan insanların tüketilmesi önerilir.

Yorumları Göster

1 Yorum

  1. Sağlık konusu çok önemli bu konuya ciddiyetle yaklaşmak lazım verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil